Niet langer ondersteunde browser:
Het ziet ernaar uit dat wij uw browser niet meer ondersteunen. Hierdoor kunnen sommige features niet werken.
Zonnepanelen-advies.be
Zonnepanelen-advies.be Online informatiepunt over zonnepanelen.
banner image

Digitale meter en zonnepanelen

Begin 2021 schafte het Grondwettelijk Hof het recht op de terugdraaiende teller af voor zonnepanelen-eigenaars. Of je nu zonnepanelen liet plaatsen voor 2020 of niet, iedereen komt in het systeem met de digitale meter terecht. Maar hoe zit het nu precies met die digitale meter en zonnepanelen? Wat zijn de voor- en nadelen en wat zegt de wetgeving? Wij zochten het voor je uit!

Ga snel naar:
Voor- en nadelen digitale meter en zonnepanelen
Wetgeving digitale meter en zonnepanelen
Rendement digitale meter en zonnepanelen
FAQ digitale meter en zonnepanelen
Vraag gratis je offertes aan

 

Hoe werkt een digitale meter met zonnepanelen?

Sinds 2019 plaatst netbeheerder Fluvius enkel nog digitale meters in België. In tegenstelling tot een terugdraaiende meter beschikt die over 2 tellers in plaats van 1. Hoe werkt zo’n digitale meter met zonnepanelen precies? Dat gaat als volgt:

  1. Digitale meter meet je elektriciteitsverbruik: een digitale meter meet net als een terugdraaiende meter je energieverbruik. Dat gebeurt op 1 van de 2 tellers. Bij de terugdraaiende teller zie je enkel een eindstand op 1 teller, maar hier zie je dus een aparte registratie van hoeveel stroom je van het net neemt.
  2. Digitale meter meet je elektriciteitsproductie: deze 2e teller maakt de digitale meter anders dan de terugdraaiende meter. Een digitale meter meet namelijk ook jouw energieproductie. Je kan zo zelf bijhouden wat je zonnepanelen terugleveren.
  3. Digitale meter stuurt meterstanden naar Fluvius: tot slot stuurt de digitale meter de meterstanden door naar je netbeheerder. Simpel dus!

BELANGRIJK: met een digitale meter betaal je dus voor je elektriciteit op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet (in kWh). Hoe zit het dan met de stroom die je op het net zet? Daarvoor krijg je een terugleververgoeding van je elektriciteitsleverancier. Let op: die vergoeding ligt wel lager dan de prijs die je betaalt voor de afgenomen stroom van het net.

 

Voor- en nadelen digitale meter en zonnepanelen

Er is veel te doen rond de digitale meter en zonnepanelen. Wat zijn nu de voor- en nadelen van zo’n digitale meter? We zetten ze kort op een rij:

 

Voordelen digitale meter en zonnepanelen

  • Energieverbruik volgen: met een digitale meter kan je precies bijhouden hoeveel energie jij hebt verbruikt. Daar kan je dan slim op inspelen.
  • Versturing meterstanden: je digitale meter stuurt je meterstanden automatisch naar de netbeheerder. Daar moet je dus zelf niets voor doen.
  • Nauwkeurige werking: eventuele schattingen van meterstanden zijn verleden tijd. Een digitale meter werkt een stuk nauwkeuriger, waardoor hij minder foutgevoelig is.
  • Beheer energieverbruik: op een digitale meter kan je eenvoudig slimme apparaten aansluiten die overdag kunnen werken als de zon schijnt. Zo kan je je energieverbruik actief beheren.
  • Geen verrassingen bij de eindafrekening: tot slot zijn er geen verrassingen meer bij de eindafrekening. Een digitale meter maakt een berekening op basis van de actuele meterstanden. Zo weet je waar je aan toe bent.

 

Nadelen digitale meter en zonnepanelen

Een nadeel is dat je minder geld krijgt voor de stroom die je zonnepanelen op het net zetten. Bij de terugdraaiende meter kreeg je evenveel voor de stroom die je op het net zette als voor de stroom die je van het net afhaalde. Helaas is dat nu niet meer zo.

Toch kan je met een digitale meter nog altijd een goed rendement halen. Hoe? Door vooral elektriciteit te verbruiken op het moment dat de zon schijnt. Verder in dit artikel lees je hoe je een optimaal rendement met je digitale meter plus zonnepanelen haalt.

 

Vragen over de digitale meter en zonnepanelen?

Zit je nog met vragen rond zonnepanelen en de digitale meter? Een erkende installateur geeft je graag meer uitleg en kan het potentiële rendement voor je berekenen. Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij installateurs actief in je buurt via onze offerteservice.

 

Wetgeving digitale meter en zonnepanelen

Hoe zit het nu voor jouw situatie? Een kort overzicht:

 

Ik liet zonnepanelen plaatsen vóór 1 januari 2021

Eerst hadden zonnepanelen-eigenaars 15 jaar recht op het principe van de terugdraaiende teller. Daarbij is de stroom die je op het net zet even duur als de stroom die je van het net neemt. Kortom, produceer je evenveel elektriciteit met je zonnepanelen als je stroom van het net haalt? Dan betaal je op het einde van de rit niks (op het prosumententarief na). Sinds 1 januari 2021 is die situatie echter veranderd:

  • Door de beslissing van het Grondwettelijk Hof moet je overschakelen naar het nieuwe tariefsysteem met de digitale meter.
  • Je betaalt met een digitale meter voor je elektriciteit op basis van je werkelijke afname van het elektriciteitsnet (in kWh).
  • Voor stroom die je zonnepanelen terugleveren aan het net krijg je een terugleververgoeding. Deze vergoeding is lager dan de prijs voor stroom die je van het net afneemt. Je moet hiervoor een contract afsluiten met je energieleverancier.

BELANGRIJK: de Vlaamse overheid geeft een eenmalige compensatiepremie als je een digitale meter hebt of krijgt. Het precieze bedrag is afhankelijk van het vermogen van je installatie, het rendement dat je al hebt behaald, het jaar van ingebruikname, enz.

 

Ik liet/wil zonnepanelen plaatsen na 1 januari 2021

Heb je nog geen zonnepanelen of heb je deze laten plaatsen na 1 januari 2021? Dan kom je automatisch in het nieuwe systeem met de digitale meter terecht. Je betaalt dus voor je elektriciteit op basis van je werkelijke afname van het net. Voor de stroom die je op dat net zet krijg je een kleine terugleververgoeding van je elektriciteitsleverancier. Die vergoeding ligt lager dan de prijs die je betaalt voor je afgenomen stroom. Je doet er dus goed aan om zoveel mogelijk elektriciteit te verbruiken als de zon schijnt. Zo neem je minder elektriciteit van het net en dalen je kosten.

BELANGRIJK: de eerdere zonnepanelen premie van Fluvius is sinds 1 januari 2024 niet meer aan te vragen. Het plan was om deze stop te zetten vanaf 2025, maar dit is vervroegd. Heb je dus interesse in zonnepanelen en wil je alsnog zoveel mogelijk besparen? Maak dan gebruik van onze gratis offerteservice.

 

digitale meter zonnepanelen

 

Rendement digitale meter en zonnepanelen

Ook met een digitale meter kan je nog een goed zonnepanelen rendement behalen. Dit doe je door zoveel mogelijk gebruik te maken van je zelfgeproduceerde stroom. Kortom, elektriciteit verbruiken op het moment dat de zon schijnt. Dit kan je op de volgende manieren doen:

  • Thuisbatterij kopen
  • Huishoudtoestellen zoveel mogelijk overdag gebruiken
  • Elektrische boiler overdag je sanitair water laten opwarmen
  • Elektrische wagen overdag laten opladen

 

Ook met een digitale meter blijven zonnepanelen een slimme investering

Zonnepanelen blijven een goede investering, ook met een digitale meter. Naast dat je het klimaat een handje helpt, stijgt de waarde van je woning ook mee. Daarnaast kan je tegenwoordig beter sparen met zonnepanelen dan met een gemiddelde spaarrekening!

Wil je meer weten over zonnepanelen als investering? Ontvang gratis advies en prijzen op maat bij erkende installateurs actief in je buurt.

FAQ digitale meter en zonnepanelen

Heb je nog vragen over de digitale meter in combinatie met zonnepanelen? We zetten enkele veelgestelde vragen én antwoorden voor je op een rij:



  • Waarom de overschakeling naar de digitale meter?
    Een digitale meter moet ons bewuster maken van ons stroomverbruik. Op dit moment is er een overschot aan zelfgeproduceerde stroom. Om dit geleidelijk te verdelen, is het van belang dat iedereen zijn energie bewuster gebruikt. Zonnepanelen-eigenaars moeten dus meer hun opgewekte stroom verbruiken.


  • Kan ik de digitale meter weigeren?
    Neen, je kan die niet weigeren. Het Grondwettelijk Hof heeft vastgelegd dat alle terugdraaiende tellers vervangen moeten worden door digitale meters. Fluvius zal regio per regio alle terugdraaiende tellers vervangen zonder rekening te houden met zonnepanelen-installaties.


  • Is de digitale meter verplicht bij zonnepanelen?
    Vanaf 2025 is het verplicht om als zonnepanelen-eigenaar een digitale meter te hebben. Wanneer Fluvius bij jou langskomt om de digitale meter te installeren, is op dit moment nog niet duidelijk. Maar uiteindelijk moet iedereen een digitale meter hebben.


  • Verlies ik geld met de nieuwe regeling?
    Nee, het duurt alleen iets langer voor je je investering hebt terugverdiend. Waar de terugverdientijd voorheen gemiddeld 8 jaar was, kan het nu oplopen tot 12 à 15 jaar. Gelukkig gaan kwalitatieve zonnepanelen makkelijk 25 tot 30 jaar mee. Genoeg tijd om nog pure winst te boeken met je zonnepanelen op het einde van de rit!

 

Offertes voor zonnepanelen ontvangen?

Kies voor een erkend vakman en verzeker jezelf van een correcte uitvoering van de werken. Via onderstaand formulier ontvang je vrijblijvend prijsvoorstellen en advies van maximaal 3 vakmannen actief in jouw buurt.